Názory a texty vikáře ČCE v Benešově.

Variace na Otčenáš

9. 10. 2015 15:46
Rubrika: Nezařazené | Štítky: modlitba , otčenáš , prosba

Bože, můj Pane.

Jsem vděčný za to, že nejsi jenom můj Bůh a můj Pán. Jsem vděčný za to, že Tě můžu oslovit Bože náš. Že jsi Bohem nás všech, bez rozdílu barvy kůže, národnosti nebo podle toho, kolik máme peněz.

 

Bože, Otče náš.

Díky, že jsi naší ochranitelskou rukou i rukou, která nás přivede na správnou cestu, když zbloudíme. Nevejdeš se do našich slov, nejsi jen Otec, ale i vlídná mateřská náruč, která nás přijímá, když k Tobě voláme. Nejsi jen uzavřen do mužského nebo ženského rodu. Hlavní je, že Tě můžeme oslovit jako „TY“. Ty nejsi on nebo ona, ale jsi protějškem k našemu Já.

 

Bože, který jsi na nebesích.

Jsi nám nekonečně vzdálen, jako když se snažíme rukama chytat mraky, které plují po nebi. Ale jsi nám tak blízko, jak jen to jde. Jsi nadosah, stále k nám promlouváš. Jsi nám mnohdy blíž než my sami sobě.

 

Bože, nechť Tvé jméno považujeme za svaté.

Ať nezapomínáme, že Ty jsi ten Svatý, ke kterému máme přistupovat s bázní a chvěním, že Ty jsi ten, který daruje lásku a porozumění.

 

Bože, přijď Tvé Království.

Kéž Tvá vůle zavládne i mezi námi. Přijď mezi nás a daruj nám pokoj, který vlije mír a lásku do našich srdcí. Dej, ať se nikdy necítíme sami a vnímáme Tvoji přítomnost.

 

Bože, dej nám každý den dostatek jídla.

Žijeme v blahobytu a nevím, co to znamená hlad. Máme plné ledničky, ale prázdná srdce. Dej, ať přese všechen náš dostatek všeho na Tebe nezapomínáme a ať se k Tobě stále obracíme.

 

Bože, odpusť nám naše viny.

Neboť jsme hříšníky a plní nedokonalosti. Vlij nám do srdce víru ve Tvé milosrdenství. De, ať nezapomeneme, že Ty jsi ten, který odpouští, ale který také soudí naše viny. Ty jsi nás osvobodil od hříchu. Kéž se alespoň připodobníme Tvému pravému obrazu a od- pustíme, vy- pustíme ze svého srdce všechny křivdy, které na nám někdo spáchal.

 

Bože, neuveď nás v pokušení.

Chraň nás před našimi hříchy a buď nám stále nablízku v době zkoušek a protivenství, abychom stále vytrvali ve víře a následovali Tě tam, kam nás chceš zavést.

 

Bože, vysvoboď nás od všeho zlého.

Dej, ať si přiznáme, že potřebujeme vysvobození. Dej, ať nezapomínáme, že Ty jsi náš Spasitel a že jsi zemřel pro naše hříchy. Pane, který nás vytahuješ ze špíny našich hříchů. Daruj nám prosím nové, bílé roucho, v kterém před Tebe na konci času předstoupíme.

 

Bože, řekl jsi: „Proste a bude vám dáno.“

Vyslyš prosím naše prosby.

 

Amen

 

 

Zobrazeno 1006×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio