Názory a texty vikáře ČCE v Benešově.

Trojitý provaz se nepřetrhne (svatební kázání)

20. 9. 2016 22:09
Rubrika: Kázání

Milá Eliško a milý Dane,

Jeden druhého jste si zvolili za svého partnera a dnes tu stojíte, abyste svou vůli stvrdili vzájemným manželským slibem. Víte, že chcete žít společně jeden pro druhého. Sdílet spolu chvíle radosti a štěstí. A zároveň si být vzájemnou oporou a potěšením v obtížných životních situacích.

Vybrali jste si pro své svatební kázání biblický text z knihy Kazatel, který má být symbolem vašeho vztahu a zároveň povzbuzením do vašeho manželství.

Kniha Kazatel je považována za jednu z nejméně povzbuzujících biblických knih. Z ní právě pocházejí výroky jako Marnost, nad marnost, všechno je marnost nebo I pohlédl jsem na všechno, co bylo mýma rukama vykonáno, na svou těžkou práci, a hle, všechno je pomíjivost a honba za větrem; a žádný užitek z toho pod sluncem není.

Někdy jste ve svém životě mohli říct lásce: Jsi marnost, nemáš smysl, jsi jen honba za větrem a působíš mi jen bolest. Ale navzdory vaším životním zkušenostem jste nalezli vzájemnou lásku a oporu. Navzdory marnosti tu stojíte připraveni udělat další důležitý krok ve vašem životě.

Vzepřeli jste se této beznaději a zoufalství a poznali jste v sobě onu naději, kterou láska zaslibuje. Uvědomili jste si, že je lépe dvěma, než jednomu. Že člověk uzavřený v sobectví těžko nalézá někoho druhého, koho by mohl milovat.

Autor knihy Kazatel nás varuje:  Běda samotnému, který upadne, nemá pak nikoho, kdo by ho pozvedl. Kdo při nás stojí, když padáme? Kdo nás zvedá, když dýcháme prach země? Požehnaný je ten, který má takového člověka na blízku. Takového, který je připraven s ním nést tíhu jeho břemeno. Bůh k nám také takto přichází a ulehčuje nám. Pomáhá trpícím a je oporou všem, kteří obětují svůj život druhým.

Ale samota… ta je také někdy potřeba. V samotě si můžeme v klidu setřídit myšlenky a uvědomit si, co je pro nás v životě důležité a bez čeho by se nám jen těžce žilo. Plodná samota by nás měla vést ze středu našeho já ven k ostatním lidem. V samotě si právě uvědomíme, jak moc potřebujeme vzájemné vztahy.

Ačkoli nás tyto vztahy někdy velice vysilují, přece jenom jsou cestou, která nás vyvádí od nás samých. Tato cesta nás vede k někomu jinému, někomu cizímu. Naše „Já“ hledá své „Ty“, které by na něj v lásce odpovědělo.

Je to cesta nebezpečná, protože hrozí, že se zcela mineme, že budeme na cestě zraněni a že nenalezneme toho, koho hledáme. Stejně tak to platí i o cestě víry. Člověk hledá Boha, ale může se z různých důvodů stát, že ho nenalezne.

Anglický autor Letopisů Narnie C. S. Lewis popisuje peklo jako místo, ke lidé žijí daleko od sebe a kteří nemají snahu se setkat a popovídat spolu. Žijí opuštění. Opustili sebe a tím opustili i své blízké. Nechtějí tvořit vztahy, protože to je pro ně zbytečná věc. Bůh naopak nedokáže žít v samotě. Přichází za námi a nabízí nám partnerství. Chce s námi spolupracovat a dodávat nám sílu.

Tato síla má v našem světě jedinečnou formu a tou je láska. Právě tato láska se stává skutečností ve vašem vztahu. Právě díky této síle k sobě přicházíte se slibem, že po celý život půjdete po společné cestě. Ať už vás tato cesta zavede kamkoliv, vždy tu budete jeden pro druhého a pro vašeho syna Matouška.

Ač už vyrazíte do horkých krajin nebo vás cesta zavede tam, kde je chlad a opuštěnost. Tak se vzájemně zahřejete. Ve vašem vztahu mohou přijít chvíle, kdy je vyloženě horko, emoce bouří a derou se na povrch, a přece i okamžiky, kdy je chlad, kdy se může zdát, že jste si vzdáleni.

Bůh nám připomíná, že je třeba v těchto chvílích pamatovat, že na to nejste sami. Že přece máte toho svého partnera, svoji životní lásku, která je zde s vámi. A přepadnou-li vás těžké myšlenky, tak nejste sami. Přepadnou-li jednoho, postaví se proti nim oba.

Sám se někdo těžko brání, ale jste-li spolu a Bůh mezi vámi, tak obstojíte v různých životních zkouškách a těžkostech. Společně se bráníte lépe, než každý sám. Vztah to totiž není součet dvou jedinců: 1 + 1 = 2. Ve vztahu totiž vzniká nová hodnota, něco jedinečného, co ty dva jedince nekonečně překračuje.

Biblický text vám na závěr dodává naději: Nit trojitá se teprve nepřetrhne! Přeji vám tedy oběma, ať jsou vaše dvě nitě života spleteny v jeden silný provaz tak, aby je žádná životní situace nepřetrhla a aby si byly vzájemnou oporou. A aby na ně navazovaly další nitě, které váš vztah jen posílí.

Amen

Zobrazeno 1693×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio