Názory a texty vikáře ČCE v Benešově.

Virtuální Bůh?

24. 3. 2015 11:38
Rubrika: Nezařazené

Realita a virtuálno J 20,14- 16

Po těch slovech se obrátila a spatřila za sebou Ježíše; ale nepoznala, že je to on. Ježíš jí řekl: "Proč pláčeš? Koho hledáš?" V domnění, že je to zahradník, mu odpověděla: "Jestliže tys jej, pane, odnesl, řekni mi, kam jsi ho položil, a já pro něj půjdu."Ježíš jí řekl: "Marie!" Obrátila se a zvolala hebrejsky: "Rabbuni", to znamená 'Mistře'.

 

                Je setkání s Bohem realita či virutálno? Co by nám na to asi řekla Marie Magdaléna poté, co spatřila Ježíše u otevřeného hrobu? Byl ten muž oděný v bílém jen zahradník nebo přelud a zdání? Byl ten zážitek virtuální/neskutečný? Až když ji Ježíš oslovil, Marie prohlédla, ačkoliv těžko věřila svým očím. Její učitel a Pán tu najednou stál před ní. Určitě to byl zážitek, který si pamatoval až do konce života.

                Ježíš byl před Vzkříšením pro své následovníky reálným Mesiášem, pomazaným králem, který nastolí spravedlnost a vyžene Římany pryč z Izraele. Reálný člověk, který jí, spí, naštve se a někdy ho mrzí nechápavost jeho učedníků. V něm přichází Bůh, skrze něj se sklání a přiznává k lidem, ke každému z nás. Přichází jaksi Odjinud z Neznáma. Tato Virtualita Boha naší touze po stoprocentním vědění nějak vadí. Tuhle jistotu jako je setkání se Vzkříšeným, Ježíšem Kristem, který ještě před chvílí hovořil k davům, nemáme nikdo. Víra se nám může zdát jako přelud, cizota. Vždyť čím si můžeme být jistí ve víře. Ten věří v to a ta v ono. Proč nám má právě dávat smysl víra ve Vzkříšeného? My jsme tam nebyli, my s ním nemluvili jako Marie a učedníci.

                Ježíš Kristus je realita odkazující na virutálno. Je to opravdový člověk, jehož působení, smrt a vzkříšení odkazuje někam dál, někam mimo něj do neznáma. Tam se s jistotou vědění bojíme podívat. Tam totiž přicházíme o jistoty, pravidelnost každodenního života. Vždyť co to je za nerozum, setkání s někým kdo byl ještě předevčírem mrtvý? Kdo by tomu věřil? A přesto tento příběh, setkání se Vzkříšeným je to, co se zapíše do dějin jako základní kámen, od kterého se odvíjí celé křesťanství. Jeden potulný učitel a podle úřadů revolucionář, prokázal svoji identitu jako Vtělený Bůh a jeho následovníci v něj uvěřili a rozhodli se ho následovat. Ten, který měl podle zástupů změnit realitu pozemského království, přinesl odraz virtuálna Království nebeského.

                My dnes, téměř dva tisíce let po tomto setkání, očekáváme, že ho také uvidíme, že mu vložíme prsty do ran, že s ním půjdeme do Emauz. Jenže jak? Když se zdá tak virtuální. Stačí se rozhlédnout okolo sebe a najdeme ty, kteří také nosí svůj kříž. Pro ty tu máme být, těm máme pomáhat a možná skrze tyto situace nahlédneme Bohu do očí. Neboť nejen pro ty lidi, ale pro samého Ježíše máme pomáhat. Měli bychom, ať už děláme cokoliv, své činy svěřit do rukou Božích. Takto budeme moci být trochu té virtuální soli pro reálnou zemi. 

Zobrazeno 529×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio