Názory a texty vikáře ČCE v Benešově.

Křesťané a "Islám v ČR nechceme".

26. 3. 2015 8:24
Rubrika: Aktuálně

Islám není jen jeden.

 

Podobenství o Milosrdném Samařanu pozměněné na milosrdného Muslima. „Jeden člověk šel z Říčan do Prahy a padl do rukou lupičů; ti jej obrali, zbili a nechali tam ležet polomrtvého. Náhodou šel tou cestou jeden křesťan, ale když ho uviděl, vyhnul se mu. A stejně se mu vyhnul i žid, když přišel k tomu místu a uviděl ho. Ale když jeden muslim na své cestě přišel k tomu místu a uviděl ho, byl pohnut soucitem; přistoupil k němu, ošetřil jeho rány olejem a vínem a obvázal mu je, posadil jej na svého mezka, zavezl do hostince a tam se o něj staral. Druhého dne dal hostinskému dva denáry a řekl: ‘Postarej se o něj, a bude-li tě to stát víc, já ti to zaplatím, až se budu vracet.’ Kdo z těch tří, myslíš, byl bližním tomu, který upadl mezi lupiče?” Křesťan odpověděl: „Ten, který mu prokázal milosrdenství.” Ježíš mu řekl: „Jdi a jednej také tak.”

Tímto pozměněným podobenstvím jsem chtěl českým křesťanům, kteří podporují IVČRN, připomenout jejich pokrytectví. Spokojeně si žijí svou víru v sekulárním státě a na druhou stranu brojí proti jinému náboženství.

IVNČR se představuje jako obrana proti islamizaci Evropy. Co ale doopravdy dělá, že produkuje nenávist proti menšinám a vytváří prostředí nedůvěry a nesnášenlivosti. Na první pohled se tváří, že brání křesťanské hodnoty proti přílivu nenávistného islámu. Ale hlavně nerozlišují mezi naukou a její praxí. Hledí na všechny muslimy skrze jedny brýle. Nevšímají si toto, že problém s muslimskou menšinou v Evropě je spíš sociální než náboženský. Taky by se mi nelíbilo, kdybych se narodil v zemi, kde mě lidé odsuzují podle jména a barvy kůže. A podle toho, jakému náboženství se hlásím, tak mě hned dávají na roveň všemu zlu, které se v jeho jméně spáchalo. Kdo z nás nezažil debaty o křižáckých válkách a upalování čarodějnic…

 To jde proti základním hodnotám Ústavy ČR. Islám nechápou jako náboženství ve své složitosti, ale redukují ho na nějakou nenávistnou ideologii. Přitom v Ježíšově příběhu není ani stopa po nepřátelství a nenávisti. Naopak proti pokryteckým farizejům vyzdvihuje jednání pohanského Samařana. Vím, že se to tak moc často nejeví. Jak by mohl nebezpečný muslim v černém hábitu podřezávající západní novináře být tím naším bližním? Jde o to, že tato postava nereprezentuje Islám. Tam stojí násilný člověk, který dost často ani nezná svoji víru a zneužívá stejně jako čeští islamofobové pár veršů z Koránu, aby mohl šířit strach a nenávist. Právě tím milosrdným muslimem by mohl být doktor ze Sýrie, který zde žije a pracuje a Islám je pro něj asi tak důležitý jako pro většinu našeho národa křesťanství.

Kdo se alespoň trochu zajímal o rozmanitost různých církví, tak rychle pozná, že se pod stejným vyznáním ukrývá celá paleta rozmanitých přístupů k víře. Stejně tak je to s Islámem, ne všichni muslimové musí být zákonitě teroristy. Za tím se skrývá neskutečná redukce a neochota alespoň trochu zkoumat Islám jako náboženství ve složitosti. Podpůrci IVČRN si dost často vystačí jen s pár verši z Koránu, které podporují zabíjení. Přitom nestydatě ignorují společenství, jež tyto verše čte a vykládá. Upřímně, kdo z vás by se modlil tento verš ze Ž 60, 14 S bohem statečně si povedeme, on rozšlape naše protivníky. Nebo z Joz 6,25 Město se vším všudy vypálili. Jen stříbro a zlato i bronzové a železné předměty dali na poklad Hospodinova domu. A vzápětí 8,1n mluví sám Hospodin: Vezmi s sebou všechen bojeschopný lid a vytáhni proti Aji. Hleď, vydal jsem ti do rukou Ajského krále i jeho lid, jeho město i jeho zemi.

Myslíte si, že například tyto pasáže z Bible jsou pro vaši víru důležité, anebo se spíš soustředíte na trojpřikázání lásky a Kristovu oběť na kříži? Stejně tak muslimům nemám právo upírat na smířlivý výklad Koránu a nedělat z Islámu nebezpečnou ideologii.

Na svém webu svůj návrh programu prezentují takto: Islám chápeme jako agresivní politickou ideologii, historicky prezentovanou jako náboženství, jež si falešně nárokuje ochranu v rámci svobody vyznání. Problém je v tom, že stejně jako křesťanství tak i Islám není zvrácená ideologie, jak své knížce Islám jako nepřítel? píše český orientalista Miloš Mendel:

Podobně jako v křesťanství, je i v islámu mnoho lidí, kteří Boha ke svému životu nepotřebují a necítí potřebu se identifikovat s nějakou „islámskou internacionálou“, nějakým homogenním prostředím sahajícím od Senegalu po Indonésii a od Bosny po Somálsko. Jakkoli je podíl náboženství a jeho institucí na společenském a politickém dění islámských zemí silnější, než je tomu dnes v „křesťanských zemích“, přesto takové vymezení civilizace nevypovídá mnoho o společných kulturních rysech, natož a priori protizápadních politických emocích. ... To všechno a ještě mnohem více představuje islám. Redukovat jej na militantní xenofobní ideologii nebo duchovní rámec radikálních organizací je hrubá dezinterpretace 
skutečného stavu věcí. V politickém smyslu pak o nějaké homogenitě islámu, zneužitelné vůči jiné civilizaci, nelze hovořit vůbec
.

Bohužel se této hrubé dezinterpretace chytl i doc. Martin Konvička, entomolog z Jihočeské univerzity a se svým hnutím podněcuje k nenávisti a strachu z Islámu. Možná by bylo lepší, aby mlčet a bádal dál ve svém oboru, než aby propagoval dezinterpretace a polopravdy (viz. http://demagog.cz/politici/355/martin-konvicka). Šíří v naší zemi nenávist a strach, který dobře rezonuje v lidech, kteří jsou tak jako tak proti přistěhovalcům a jiným menšinám. Jeho argumenty jsou na úrovni konspiračních teorií. Využívá negativní prezentace Islámu v médiích a ignoruje protiislamistická vyjádření samotných muslimů, které vydala např. univerzita al- Azhar anebo prohlášení Ústředí muslimských obcí.

Všem lidem, kteří se chtějí zajímat o Islám v jeho vší složitosti, tak doporučuji knížky od Miloše Mendele, Bronislava Ostřanského anebo od Hanse Künga: Křesťanství a islám. Myslím, že není zrovna křesťanské jednání podporovat strach a nenávist. Na druhou stranu si nedělám iluze, že všichni muslimové jsou sluníčkoví kamarádi, se kterými si zajdeme na louku pozorovat mraky. Jde totiž o lidskou zlobu a té je úplně jedno, jaký převlek si vezme na sebe. Pokud mě někdo bude chtít obvinit z toho, že zde chci shariu, kamenování apod., tak si prosím ještě jednou přečtěte tento článek a uvědomte si, o čem v něm píšu a o čem ne. 

 

Takto se reaguje na fb IVČRN

 

Zobrazeno 9161×

Komentáře

Jan Novák

Milý KarelM,
Kdo opravdu následuje Korán a životopis Mohameda (což musí každý muslim) Je velmi nebezpečný svému okolí.

Každý Křesťan který následuje Bibli a vzor Ježíše Krista je pro své okolí prospěšný. Možná byste měl více číst Bibli, pokud jste tedy jak tvrdíte Křesťan,
https://www.youtube.com/watch?v=ub2JdNSW2tw

HelenaH

AnickaN - asi nežijete v jiném světě. I já mám spoustu nevěřících kamarádů, takových kteří mě neurážejí. To ale nic nemění na mém komentáři!!!

Zobrazit 43 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio