Názory a texty vikáře ČCE v Benešově.

Jeden článek

29. 3. 2015 19:29

Jsem mladý, nezkušený a nerozvážný :-) To pro začátek, aby ti, kdo hledají staré, moudré a rozvážné, šli za štěstím na nějaký jiný blog. Milovníku IVČRN skonči u této věty a nečti dál, protože Tě nepřesvědčím a ani Tě přesvědčovat nehodlám. Radši bys měl jít dělat něco, co Ti dělá radost, a nekaž si den čtením tohoto článku. ;-) 

Emoce se už trochu uklidnily, asi hlavně z toho důvodu, že jsem vypnul diskuzi pod oním pobuřujícím článkem. Opravdu nemám čas a ani chuť číst nadávky na mou osobu. Ten článek byl psán do křesťanského časopisu pro mládež Nota nebe pro věkovou skupinu 15-25 let s odpovídajícím vzděláním. Svým článkem jsem podle komentářů zvedl tlak alespoň pár lidem. Upřímně jsem ani nedoufal, že si ho přečtete. Tak doufám, že jsem nezpůsobil nějaké neštěstí. Kdybych chtěl psát odborný článek na problematiku islámu a islamismu v Evropě, tak mi věřte, že bych to nepsal takovýmto způsobem a možná bych vás zahrnul spoustou citací odborné literatury uznávané českými odborníky. Proto bylo tak snadné skrze článek útočit na mou osobu, přiznal jsem se k tomu, že se o IVČRN zajímám krátce, to ale neznamená, že jsem si nevyhledal i starší články. O islám se však zajímám dlouhodobě a to v rámci studia, kde, světe div se, musím složit zkoušku z tohoto Abrahámovského náboženství. Pro všechny zájemce o Islám, odložte Lhoťana a Konvičku a obraťte se na katedry orientalistky na našich univerzitách, tam se vám snad dostane pohledu, který není zatížen vášnivými emocemi konvertity anebo „hlubokou“ znalostí religionistiky českého entomologa.

Pravda je ta, že ten článek jsem si sem odložil a doufal, že si ho alespoň někdo přečte a že se nad tím tématem trochu pobavíme a pudem spát hezky v klidu. Článek jsem na signály.cz odložil s tím, že to stejně nikdo nebude číst. Bohužel, bohudík? Má už necelých 6000 otevření, to jsem - na rozdíl od Slavíků Káji Gotta - fakt upřímně nečekal. Upřímně ani nevím, co jsem si myslel, že přijde za reakce, když jsem se opřel do současného leadra islamofobie v ČR a publikoval to na internetu. Zvlášť v tomto vyhroceném období.

Myslím si, že o hlavní popularitu se postaralo sdílení na fb stránkách IVČRN, kde se také rozjela patřičná diskuze, ovšem ne tak slušná, jako zde. Mimo zevrubných analýz mé osobnosti se vyskytl také případ, kdy je mi přáno, aby mi někdo uřízl hlavu (viz. Fotka dole). Doufám, že mi hlava na krku zůstane alespoň do smrti. Je alespoň vidět, jaké lidi IVČRN sdružuje. Vpravdě podobné těm, kteří ty hlavy doopravdy někde řežou. Ti naši zatím jen řežou jen do klávesnic. Zatím. Abych se však nedopouštěl generalizace, vůči které zde stojí. Věřím tomu, že většina lidí v IVČRN je slušných, pracuje, platí daně a snaží se žít, jak nejlépe mohou. Věřím tomu, že mají strach z vnějšího nepřítele, který se usazuje v naší zemi, aby podlomil její základy a všechny nás zahubil (tento model strachu si aplikujte na jakoukoliv totalitní rétoriku…). Měli by se ovšem zamyslet nad tím, proč se sdružují ve skupině, která právě někomu jinému tentokrát na základě víry (ne barvy kůže, poltické příslušnosti apod.) brání žít v této zemi. Ano, vždyť oni mohou změnit své náboženství, ale sakra proč? Proč by měl přistěhovalec nuceně změnit své náboženství, jen kvůli tomu, že zde není ve většině? Proč by Čech nemohl konvertovat k jakémukoliv náboženství? Křesťané zde také nejsou ve většině a nikdo po nás nechce měnit víru. Tu se ale islamofobům křesťanství hodí - najednou objevují křesťanské evropské hodnoty a zneužívají je ve prospěch své politiky.

Hned se připomíná, že islám je v jádru nebezpečná ideologie vyzývající k boji víry a nenávisti ke všem bezvěrcům. Víte, co? Dejte mi den s Biblí a napíši Vám nenávistné homofóbní kázání podložené biblickými verši, o kterých jste ani netušili. A přesto jsem křesťanem, protože si myslím, že je mnohem důležitější zvěst o Milování Boha a bližního svého jako sám sebe, než pasáže o zabíjení. Jde o výklad textu v konkrétním společenství. Neberme Bibli ani Korán jako rukojmí naší ideologie, která může být velmi zhoubná. Idea národa je také pěkná, mít něco společného - jazyk, kulturu apod. Ale v okamžiku, kdy se zvrhne v nacionalismus, tak je asi něco špatně.

Několik lidí mně obvinilo, že zde chci islámské právo apod. Krátce: nechci. Nechci zde právo sharia ani nic tomu podobné. Chci Ústavu ČR. Rád žiji v pluralitní demokracii, kde mám svobodu slova a svobodu volby náboženství. Tyto svobody však můžou být ohroženy z různých stran, jak od radikálního islámu, tak i ze strany radikálního „něcismu“. Zastávám ideu sekularizovaného státu- oddělení náboženství od politiky. Tedy, někdy by ta politika potřeboval nějaké křesťanské hodnoty. A doufám, že Česká republika zůstane zemí, kde je svoboda vyznání a kde se lidé nebudou bát vyznávat svou víru. Na druhou stranu sami muslimové by nám měli ukázat, že jsou schopni a ochotni žít v společnosti, kde je pluralita světonázorů a alespoň trochu sekularizovaný stát. Věřím tomu, že mnoho jich tak už činí a stejně jako zbytek světa odsuzují různé excesy lidí, kteří o sobě tvrdí, že jsou muslimy.

Svým článkem jsem chtěl zpochybnit „křesťanské dobré úmysly“ IVČRN. Ať si propagují nenávist a strach, jak chtějí, ale prosím bez Kristova kříže, na který byl pověšen za všechny i za muslimy a ateisty, a kterému se mnohdy ve svých diskuzích vysmívají. Stále důvěřuji naši zemi a jejím bezpečnostním složkám, které snad včas dokáží zasáhnout proti jakémukoliv radikálním činu, ať ze strany muslimů, křesťanů nebo ateistů. Ty však všemocné nejsou, může se stát cokoliv kdykoliv. Ale raději budu žít s důvěrou v Boha a stavět za vzájemné porozumění, než pěstovat nenávist a strach.

Nedělám si iluze, že je vše pořádku. Ve světe mnoho problémů a neskutečně hlubokých tragédií, ale lidskými prostředky nedojdeme do království Božího. Žádná ústava, žádný sebelepší právní systém nám nemůže zaručit jistotu a pokoj. To je záležitost víry a snad kdyby lidé v naší zemi měli větší důvěru v Boha, pak by snad i více důvěřovali svým bližním.

Přeji Vám všem požehnané Velikonoce, kéž nalezneme naději v našem vzkříšeném Pánu.

P.S.

Reakce prosím zasílejte do zpráv. Asi bych urazil hnůj, kdybych ho srovnával s českými diskuzemi. Ten alespoň k něčemu je. Omlouvám se těm, kteří argumentovali ad rem, ne ad hominem a sdíleli svoji osobní zkušenost. Ať dobrou, nebo špatnou. Pokud mě chcete přesvědčovat všemožnými youtubovými videi o škodlivosti islámu, neztrácejte čas jejich vyhledáváním, spíš mi pošlete odkazy na publikace autorit v oboru. Rád se obohatím novými informacemi. A když byste hooooodně moc nesouhlasili, tak napište svůj názor na blog, třeba na to narazím a přečtu si to.

P.P.S

Ty, který jsi to zvládl dočíst až sem, tak si užij dvě písničky za odměnu.

https://www.youtube.com/watch?v=EODkQH2u7Ms

https://www.youtube.com/watch?v=IvcNFydBflk

a ještě jedna pro všechny sluníčkáře :-D 

https://www.youtube.com/watch?v=zNR-6k-Dm3M

Zobrazeno 788×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio